Gelişen teknoloji ile birlikte internetin önemi her geçen gün artmıştı. İnsanlar internet denilen sanal dünyaya giriş yapmış kendilerine vakit geçirecek, bilgi edinebilecek vb. unsurlar aramaya başlamışlardı. Bunun üzerine programlama bilgisine sahip büyük dehalardan birisi olan World Wide Web’in kurucusu olan Tim Barners Lee internet adı verilen bu sanal dünyada web kavramını ortaya atmıştı. Zaman geçtikçe hızla ilerleyen bu kavram bir teknolojiye dönüşmüş ve insanlar web yazılımı yapmanın yollarını aramışlardır. İşte o yollardan bazıları;

 

  1. HTML İle Kodlama

Belki de web yazılımı denince insanların aklına gelecek ilk kavram programlama olacaktır. Web sayfası tasarlamak için Html betik(işaretleme) dilini bilmek gerekmektedir. Html betik dili, tıpkı diğer programlama dillerinde olduğu gibi kendi içinde belli bir kurallara sahiptir. Özellikle de kendi içerisinde kullanılan etiketlerde uyulması gereken kurallar vardır. Bu kuralların başında ise

Diğer Kodlar etiket kuralı vardır. Yazılan her etiket veya kod  işaretleri arasına yazılır. Html kodları yazmak için belli başlı editörler vardır. Bunların başında Adobe Dreamweaver ve Notepad++ adlı kod yazma editörleri gelmektedir. Bundan başka birçok editöre destek veren Html’nin en son sürümü HTML 5’tir.

 

  1. WordPress İle Web Sitesi Yapma

WordPress PHP programlama dili ile yazılmış bir yazılım olarak piyasaya sürülmüştür. Piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra büyük bir ilgi gösterilen bu yazılım zaman içinde gelişmiş ve dünya çapında bir şirkete dönüşmüştür. WordPress kolay yoldan web sitesi tasarlamak amacıyla yazılmıştır.

Kullanıcı tarafından öğrenilmesi basit bir arayüze sahip olup içinde birçok eklenti barındırmaktadır. Bu eklentilerin bazıları WordPress’e aitken bazıları ise özel kuruluşlara aittir. Sizde wordpress aracılığıyla kendinize bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken wordpress’in kendi anasayfasına girip wordpress yazılımını indirip Apache, Wamp Server gibi yazılımlar desteğiyle kendi sitenizi oluşturabilirsiniz. Üstelik kendiniz bir şema hazırlama zorunda değilsiniz. WordPress içinde binlerce tema ve eklenti barındırmakla beraber html ve php kodlarını barındırmaktadır. Yani kullanıcıların herhangi bir kod yazmasına gerek kalmamaktadır. WordPress bunu sizin için yapmaktadır.

 

  1. Joomla İle Web Sitesi Yapma

Joomla da tıpkı wordpress gibi kullanıcıyı yormayan bir web yazılımıdır. Lakin wordpress’in gelişmiş teknolojisi karşısında sönük kalmış ve yerini wordpress’e bırakmıştır. Ama hala kullanılmaktadır.

 

  1. Asp.Net ve MVC İle Web Sitesi Yapma

Asp.Net Microsoft firmasının piyasaya sürdüğü yazılımdır. Bu yazılım sayesinde web sitesi hazırlanabilir. Asp.Net Microsoft’un daha önceden piyasaya sürdüğü C#(sharp) ve SQL adlı programla dilleri ile etkileşimdedir. Html ve c# kodlarını birleştiren hızlı ve gelişmiş bir arayüze sahip olan Asp.Net MVC özelliğiyle de kullanıcıların daha hızlı çalışan ve gelişmiş özelliklere sahip olan siteler yapması için çıkardığı eklentiyi piyasaya sürmüştür. Asp.Net ile web sitesi yapmak için temel olarak html ve c sharp kodları bilmek lazımdır.

 

  1. PHP İle Web Sitesi Yapma

Personel Home Page ya da Türkçesiyle kişisel ana sayfa olarak adlandırılan bu programlama dili ile web sitesi yapılması mümkündür. Günümüzde Asp.Net ile sıkı bir rekabet içindedir. Günümüz web sitelerinde en çok tercih edilen programlama dilidir. Ayrıca web sitesi yapmak için tercih edilen yol olarak da kabul edilmektedir.

 

  1. Hazır Siteler Aracılığıyla Web Sitesi Yapma

Wix gibi dünya çapında adını duyurmuş web siteleri aracılığıyla web sitesi yapmak mümkündür. Lakin Wix teknolojisi yerine WordPress teknolojisi kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise wordpress’in sonradan değiştirilebilir yani kullanıcı tarafında müdahale edilebilir olmasıdır. Wix ve benzeri siteler aracılığıyla yapılan siteler değiştirilemez.

Sonuç olarak web yazılımı ya da diğer bir deyişle web sitesi yapmak için birden fazla yöntem mevcuttur. Bunlardan en çok kulanılanı Asp.Net, PHP ve WordPress’tir. İyi bir web yazılımı yazmak için programlama dilini en azından mantığını biraz bilmenizde fayda vardır.

1 cevap

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın